DAMES DRAAIEN in CIJFERS

Dit onderzoek gebeurde in 2009 en heeft als onderwerp: vrouwelijke cineastes en de Belgische film. Het probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom vrouwelijke filmmakers zo ondervertegenwoordigd zijn in festivals, bioskopen of tv terwijl er evenveel mannen als vrouwen in de filmscholen zitten.

Hier zijn alvast enkele cijfers die aantonen hoe het zit met de verdeling m/v in onze filmscholen en hoe productie en distributiekanalen subsidies toekennen aan vrouwen en mannen.

Dankzij het onderzoek kon een vergelijking gemaakt worden tussen het aantal projecten ingediend door mannen en door vrouwen, over welk type project het ging, over succes of weigering van de aanvragen, het toegekende bedrag, het soort toegekende hulp, enz. Met dit onderzoek wordt ook opgespoord waar het al eens strop loopt voor vrouwen in het lange parcours tussen idee en uiteindelijke distributie van de film. Het is een beperkte studie maar ze werpt toch wat licht op een onderwerp dat tot nu weinig bestudeerd werd en geeft alvast voer voor argumentatie. Een piste die verder onderzoek verdient.

Het debat is geopend, dit is pas een begin!